Występowanie i zwalczanie alternatozy pomidora
Choroba grzybowa występuje we wszystkich rejonach uprawy pomidora – przede wszystkim uprawianego w gruncie, sporadycznie pod osłonami. Rozwojowi choroby sprzyja utrzymująca się ciepła i sucha aura z temperaturą na poziomie 17-21°C. Sprawca choroby zimuje na martwych szczątkach roślinnych oraz na zainfekowanych nasionach. Porażone alternariozą pomidora rośliny stracą swoją wartość handlową i konsumpcyjną.
Objawy i sposoby zwalczania choroby
Pierwsze objawy choroby widoczne są na liściach w postaci ciemnych plam wielkości do 2 cm, które ograniczane są przez nerwy liścia. Podobne objawy zaobserwować można na ogonkach liściowych oraz na łodydze. Z kolei na owocach objawy choroby widoczne są w postaci lekko zagłębionych plam o wyraźnych brzegach. Zapobieganie rozwojowi alternariozy pomidora polega na sadzeniu zdrowych, sprawdzonych nasion oraz niszczeniu resztek roślinnych, na których może zimować patogen. Zwalczanie alternariozy pomidora polega na wykonywaniu zabiegów fungicydowych natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby.