Występowanie i szkodliwość fiołka polnego
Fiołek polny to gatunek należący do rodziny fiołkowatych, występujący pospolicie jako uciążliwy chwast na polach uprawnych, zwłaszcza w uprawie zbóż ozimych, roślin strączkowych, rzepaku, ziemniaków i kukurydzy. Spotkać go można również na nieużytkach. Jest rośliną jednoroczną, kwitnącą od kwietnia do października. Jedna roślina może wytworzyć nawet kilka tysięcy nasion. Optymalna temperatura kiełkowania nasion wynosi 13°C. Niezwalczany przyczynia się do znacznej obniżki jakości oraz wielkości plonu.
Opis rośliny
Fiołek polny to roślina jara lub ozima, dorastająca do wysokości 35 cm. Łodyga rośliny jest wzniesiona, pojedyncza lub silnie rozgałęziona, owłosiona. Liście fiołka są jajowate, początkowo okrągłe i karbowane, z czasem lancetowate z widocznymi przylistkami. Wierzchołki blaszek liściowych są tępe lub zaostrzone, a brzegi karbowane lub piłkowane. Fiołek polny posiada białe kwiaty z żółtym środkiem. U niektórych odmian fiołka polnego widoczne są odcienie koloru fioletowego.