Opis szkodnika – charakterystyka gnatarza rzepakowca
Gnatarz rzepakowiec to błonkówka z rodziny pilarzowatych. Owad dorosły osiąga 8 mm długości i 15 mm rozpiętości skrzydeł. Larwy są koloru ciemnozielonego.
Okres i miejsce występowania
Gnatarz rzepakowiec najczęściej atakuje rzepak ozimy, jednakże można go również spotkać na innych roślinach kapustnych, tj. brokuł, kalafior, brukselka, czy kapusta głowiasta. Larwy zimują w glebie. Następnie na przełomie maja i czerwca dorosłe osobniki przelatują na roślinę uprawną. Samice składają jaja do wnętrza tkanek rośliny żywicielskiej. Z jaj wylęgają się larwy, które żerują na spodniej stronie liści.
Objawy występowania i szkodliwość
Larwy, żerując, zjadają liście, zostawiają jedynie główne nerwy. Ogołacają z liści także pędy kwiatostanowe, nie naruszając jednak łuszczyn. Po zniszczeniu rośliny przechodzą na kolejną, nieopanowaną. W ciągu kilku dni są w stanie zniszczyć całą plantację.
Gnatarz rzepakowiec – próg szkodliwości
Progiem szkodliwości dla roślin uprawnych jest 1 gąsienica na 1 roślinie.
Gnatarz rzepakowiec – zwalczanie
Do zwalczania gnatarza rzepakowca wykorzystuje się preparaty, które w składzie mają substancje czynne z grupy pyretroidów. Insektycydem dostępnym w ofercie Sumi Agro Poland, zawierającym taką substancję jest Inazuma 130 WG. Stosuje się ją wyłącznie w rzepaku ozimym po wystąpieniu szkodników na młodych roślinach lub zauważeniu pierwszych uszkodzeń, jesienią od fazy 3 liści do fazy 9 i więcej liści w rozecie (BBCH 13–19). Środkiem zwalczającym gnatarza rzepakowca w takich uprawach jak brokuł i kalafior, jest Mospilan 20 SP. Zabieg tym insektycydem wykonuje się w momencie pojawienia się szkodnika lub po zaobserwowaniu uszkodzeń, od fazy 3 liści do fazy osiągnięcia 80% docelowej masy główki (BBCH 13–48) w dawce 0,2 kg/ha.