Mączniak prawdziwy zbóż i traw – występowanie i znaczenie
Choroba występuje w głównych rejonach uprawy zbóż oraz roślin z rodziny wiechlinowatych. Grzyb zarodnikuje najlepiej w temperaturze 10–15°C i nie potrzebuje do rozwoju wody. W wyniku pokrycia grzybnią liści oraz źdźbeł ograniczona zostaje fotosynteza, oraz zwiększa się ilość wyparowanej przez roślinę wody. Przy dużym nasileniu mączniaka prawdziwego zbóż i traw straty w plonach mogą dochodzić nawet do 20%.
Objawy choroby oraz zapobieganie i zwalczanie
Objawy mączniaka prawdziwego zbóż i traw widoczne są zarówno na liściach i pochwach liściowych, jak i na źdźbłach i niekiedy także na kłosach w postaci białego lub szarobiałego nalotu, który złożony jest z grzybni oraz zarodników konidialnych grzyba. Wraz z rozwojem choroby nalot staje się brunatnoszary z widocznymi owocnikami koloru czarnego. Zapobieganie rozwojowi choroby polega na przyorywaniu resztek pożniwnych oraz zaprawianiu nasion fungicydami, a zwalczanie odbywa się przy pomocy środków grzybobójczych przeciwko szarej pleśni.