Choroby grzybowe zbóż na Mazurach
01.07.2024
Przebieg pogody tej wiosny sprawił, że w niektórych regionach presja patogenów chorobotwórczych nie była dotąd znacząca. Jednak jak informuje nasz przedstawiciel Jacek Preuss choroby grzybowe zbóż mogą w najbliższym czasie zaatakować mazurskie plantacje.
Jakie choroby grzybowe zbóż są teraz groźne?
Po wiosennej suszy, która nie sprzyjała odpowiedniemu wzrostowi i rozwojowi roślin uprawnych, ale również szczególnej presji chorób grzybowych, pod koniec czerwca na Mazurach pojawiły się opady deszczu. Taka zmiana pogody może mieć duży wpływ na pojawienie się infekcji chorobowych.
– Szczególnie groźne mogą być takie choroby grzybowe zbóż jak: mączniak prawdziwy, septorioza paskowana liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów czy grzyby czerniowe – ostrzega Jacek Preuss
Warto zatem zabezpieczyć plantacje pszenicy ozimej odpowiednimi rozwiązaniami fungicydowymi.
Ochrona fungicydowa pszenicy ozimej
Jacek Preuss odwiedził gospodarstwo uprawiające między innymi pszenicę i pszenżyto ozime w powiecie giżyckim. Na lustrowanych polach wykonano zabieg fungicydowy z użyciem środków grzybobójczych (w fazie BBCH 55–58):
- Kendo 50 EW w dawce 0,15 l/ha,
- Toledo Extra 430 SC w dawce 0,4 l/ha.
Rozwiązanie to skutecznie ochroniło rośliny przeciwko wspomnianym patogenom. Wykorzystanie do zabiegu produktu Kendo 50 EW w mieszaninie, skutecznie powstrzymało wtórne infekcje mączniakiem prawdziwym.
Fungicyd ten, co potwierdzają wieloletnie badania własne, wykazuje również wysoką skuteczność w zwalczaniu: septoriozy plew oraz fuzariozy kłosa.
Jak widać w chwili obecnej plantacja wykazuje wysoki poziom zdrowotności. Jednak warto zachować czujność, gdyż choroby grzybowe zbóż na tym etapie rozwoju mogą znacząco obniżyć jakość plonu.
Jak widać w chwili obecnej plantacja wykazuje wysoki poziom zdrowotności. Jednak warto zachować czujność, gdyż choroby grzybowe zbóż na tym etapie rozwoju mogą znacząco obniżyć jakość plonu.