Występowanie i szkodliwość amerykańskiego mącznika agrestu
Choroba grzybowa występuje w głównych rejonach uprawy agrestu, porażając wszystkie odmiany agrestu. Rozwojowi choroby sprzyja sucha oraz ciepła aura, a także wrażliwość danej odmiany na amerykańskiego mączniaka agrestu. Szkodliwość choroby polega na zahamowaniu wzrostu i rozwoju zainfekowanych krzewów oraz na zamieraniu wierzchołków pędów. Amerykański mączniak agrestu prowadzi do utraty wartości handlowej owoców, które stają się drobne i nie nadają się do sprzedaży.
Objawy i zwalczanie choroby
Symptomy choroby widoczne są na pędach, wierzchołkowych liściach oraz na owocach w postaci białego, mączystego nalotu, który w późniejszym etapie rozwoju choroby staje się brunatny. Na grzybni zaobserwować można otocznie (owocniki) grzyba. Zapobieganie rozprzestrzenianiu się amerykańskiego mączniaka agrestu polega na unikaniu nadmiernego zagęszczenia roślin oraz systematycznemu prześwietlaniu krzewów, a także na stosowaniu preparatów fungicydowych.