Opis choroby – charakterystyka antraknozy
Antraknoza to groźna choroba grzybowa roślin uprawnych. W wyniku porażenia dochodzi do przedwczesnego opadania liści. W efekcie rośliny zamierają, a wielkość i jakość plonu ulega obniżce.
Okres i miejsce występowania antraknozy
Rozwojowi antraknozy sprzyja wysoka temperatura powietrza oraz wysoka wilgotność powietrza i utrzymujące się przez dłuższy czas opady deszczu.
Objawy występowania antraknozy
Objawy antraknozy są widoczne zarówno na liściach, jak i na łodygach oraz owocach w postaci brunatnych nekroz różnej wielkości o zdeformowanej powierzchni. Na owocach oraz pędach pojawiają się rany, natomiast na liściach widoczne są drobne plamistości, które powodują ich przedwczesne opadanie. Niekiedy antraknoza może obejmować również system korzeniowy roślin.
Jakie uprawy atakuje antraknoza?
Antraknoza rozwija się w głównych rejonach upraw roślin rolniczych, warzywniczych oraz sadowniczych. Najczęściej występują: antraknoza truskawki, antraknoza winorośli i borówki oraz antraknoza pomidora, antraknoza łubinu, fasoli i dyniowatych.
Antraknoza – szkodliwość
Antraknoza podczas sprzyjających warunków atmosferycznych może rozprzestrzenić się bardzo szybko i doprowadzić do ogromnych strat w plonie, dlatego ważna jest szybka reakcja.
Antraknoza – zwalczanie
Zwalczanie antraknozy polega na prawidłowym zmianowaniu roślin oraz usuwaniu porażonych fragmentów roślin lub całych roślin. W przypadku pojawienia się pierwszych objawów należy zastosować odpowiedni środek na antraknozę.
Skuteczne środki na antraknozę
Fungicydy na antraknozę mogą zawierać np. połączenie anilinopirimidyn z fenylopirolami. Należy jednak pamiętać, że nie w każdej uprawie sprawdzą się środki grzybobójcze oparte na tych substancjach.