Antraknoza dyniowatych – występowanie i zwalczanie
Choroba grzybowa poraża ogórki polowe oraz szklarniowe, a także inne gatunki roślin z rodziny dyniowatych. Antraknoza dyniowatych rozwija się zwłaszcza w warunkach wysokiej wilgotności powietrza, przy temperaturze powietrza na poziome ok. 24°C. Sprawca choroby zimuje w resztkach roślinnych. Przy silnym porażeniu antraknoza dyniowatych może powodować znaczne straty w wielkości i jakości plonów.
Objawy choroby i sposoby zwalczania
Pierwsze objawy choroby zaobserwować można w postaci wodnistych i jasnozielonych plam na liściach, które ograniczone są nerwami. Plamy te mają wyraźnie zarysowane brzegi. Porażone i obumarłe tkanki wykruszają się, a na liściach tworzą się dziury. Bardzo często duża część liści odpada. Objawy antraknozy dyniowatych widoczne są również na pędach i owocach w postaci wodnistych plam. Zwalczanie choroby polega na dokładnym przyorywaniu resztek pożniwnych, ograniczaniu zwilżania liści podczas podlewania oraz zaprawianiu nasion preparatami grzybobójczymi.