Warunki rozwoju i znaczenie gospodarcze białej plamistości porzeczki
Biała plamistość liści porzeczki to choroba grzybowa występująca w głównych rejonach uprawy porzeczki (zwłaszcza porzeczki czarnej). Formą zimująca są kuliste owocniki grzyba (pseudotecja), a miejscem ich zimowania są opadłe liście. Rozwojowi choroby sprzyja ciepła aura z dużą ilością opadów oraz silnym wiatrem. W wyniku porażenia rośliny przedwcześnie tracą liście, pogorszeniu ulega ich kondycja oraz obniża się ich mrozoodporność. Ograniczeniu ulega również wielkość oraz jakość plonu.
Symptomy choroby i sposoby zwalczania
Objawy choroby widoczne są w postaci niewielkich plam, które początkowo są brunatne, a następnie szaro-białe. Plamy rozmieszczone są równomiernie na całej powierzchni liści. Zapobieganie białej plamistości liści porzeczki polega na usuwaniu z plantacji opadłych liści, które stanowią źródło infekcji w kolejnym sezonie. Zwalczanie choroby polega na stosowaniu zabiegów ochrony roślin od fazy początku rozwoju kwiatostanu do końca kwitnienia oraz przed rozwojem zawiązków owoców i po zbiorach.