Występowanie i znaczenie białej plamistości liści truskawki
Choroba grzybowa stanowi duże zagrożenie dla polowych upraw truskawek i poziomek. Miejscem zimowania sprawcy choroby są porażone liście. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza. Ryzyko wystąpienia choroby jest mniejsze w przypadku, kiedy plantacje zakładane są ze zdrowych sadzonek. Szkodliwość białej plamistości liści truskawki wiąże się ze zmniejszeniem powierzchni asymilacyjnej roślin, co powoduje obniżkę wielkości i jakości plonu.
Objawy i sposoby zwalczania choroby
Objawy widoczne są na górnej stronie liści w postaci niewielkich brązowych plam, które wraz z rozwojem choroby stają się białawe z widoczną obwódką koloru czerwonobrunatnego. Porażeniu mogą ulegać również ogonki liściowe, działki kielicha oraz rozłogi. Przy dużym nasileniu plamy zlewają się, zajmując coraz większą powierzchnię liści. Podstawą zwalczania białej plamistości liści truskawki jest profilaktyka – m.in. sadzenie odmian odpornych na chorobę. Zwalczanie choroby polega na stosowaniu środków grzybobójczych przez cały okres wegetacji.