Brązowa plamistość liści soi – występowanie i szkodliwość
Choroba grzybowa występuje w głównych rejonach uprawy soi. Brunatna plamistość liści soi rozwija się intensywnie w warunkach wysokiej wilgotności powietrza oraz przy temperaturze powietrza w przedziale od 20 do 28°C. Źródłem infekcji są pozostawione na polu porażone resztki roślinne. Przy silnym porażeniu choroba obniża wielkość plonu nasion, a także przyczynia się do spadku ich jakości.
Objawy oraz sposoby zwalczania choroby
Najważniejszymi objawami brunatnej plamistości liści soi są pojawiające się na liściach nieregularne, ciemnobrązowe plamy z widoczną otoczką barwy żółtej. Przy silnym porażeniu roślin dochodzi do zasychania oraz opadania liści. Usychanie liści postępuje najczęściej od ich końców i wraz z rozwojem choroby obejmuje cały liść. W ograniczaniu występowania brązowej plamistości liści soi ogromne znaczenie odgrywają działania zapobiegawcze, m.in. stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego, prawidłowe zmianowanie oraz zaprawianie nasion odpowiednią zaprawą fungicydową.