Czekoladowa plamistość bobiku – występowanie i znaczenie gospodarcze
Choroba grzybowa występuje w głównych rejonach uprawy bobiku. Rozprzestrzenianiu się choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza z utrzymującymi się przez dłuższy czas opadami deszczu oraz umiarkowanie ciepła temperatura. Zimuje grzybnia patogenu w porażonych nasionach oraz w pozostawionych na polu resztkach pożniwnych. W sprzyjających warunkach czekoladowa plamistość bobiku powoduje straty w plonie dochodzące nawet do 25%.
Objawy i sposoby zwalczania choroby
Sprawca choroby poraża wszystkie nadziemne części roślin. Charakterystycznymi objawami choroby są pojawiające się na liściach plamki barwy czekoladowobrunatnej z szarozieloną lub szarą obwódką o średnicy ok. 0,1-2 mm. Objawy czekoladowej plamistości bobiku widoczne są również na łodygach, które zmieniają barwę na brunatną i mogą się łamać. Porażeniu mogą ulegać również nasiona, które mają zaburzoną zdolność kiełkowania. Zapobieganie rozwojowi choroby polega na stosowaniu zdrowego materiału siewnego oraz wykonywaniu w okresie wegetacji oprysków fungicydami.