Gorzka zgnilizna – występowanie i znaczenie gospodarcze
Gorzka zgnilizna to jedna z groźniejszych chorób grzybowych, która występuje w wielu rejonach uprawy jabłek, gruszek oraz drzew pestkowych. Szczególnie duże straty choroba powoduje podczas przechowywania owoców – rozwojowi gorzkiej zgnilizny sprzyja niska temperatura w przechowalni. W przypadku odmian podatnych na gorzką zgniliznę starty w plonach mogą dochodzić nawet do 50%, a porażone owoce tracą swoją wartość handlową.
Objawy oraz sposoby zwalczania choroby
Główne objawy gorzkiej zgnilizny pojawiają się w postaci wklęsłych gnilnych plam wokół przetchlinek, na których zaobserwować można drobne brodawki z zarodnikami konidialnymi. Objawy pojawiają się najczęściej na owocach, które osiągnęły dojrzałość konsumpcyjną. Zapobieganie rozwojowi choroby wiąże się z uprawą odmian mało podatnych na chorobę, a także na usuwaniu ran zgorzelowych. Zwalczanie gorzkiej zgnilizny polega na wykonywaniu zabiegów fungicydowych przed zbiorami owoców, np. preparatami benzimidazolowymi.