Opis choroby – charakterystyka mączniaka prawdziwego
Mączniak prawdziwy to choroba grzybowa roślin uprawnych, charakteryzująca się obecnością białego nalotu, przypominającego mąkę. Najczęściej występują: mączniak prawdziwy zbóż i traw, mączniak prawdziwy winorośli, mączniak prawdziwy brzoskwini, mączniak prawdziwy jabłoni, mączniak prawdziwy motylkowatych oraz mączniak prawdziwy baldaszkowatych.
Okres i miejsce występowania mączniaka prawdziwego
Mączniak prawdziwy rozwija się w warunkach suchej i słonecznej aury, a do infekcji wystarczy poranna mgła lub rosa.
Objawy występowania i szkodliwość mączniaka prawdziwego
Charakterystycznym objawem mączniaka prawdziwego jest obecność białego nalotu na powierzchni zainfekowanych roślin (liściach, łodygach, pąkach i owocach). Grzybnia zmniejsza powierzchnię asymilacyjną liści, w znacznym stopniu ograniczając procesy fotosyntezy. Przy dużym nasileniu mączniak prawdziwy może powodować znaczny spadek jakości i wielkości plonu.
Jakie uprawy atakuje mączniak prawdziwy?
Mączniak prawdziwy występuje w uprawach większości roślin użytkowych, zwłaszcza zbóż, roślin motylkowych, drzew oraz krzewów owocowych, a także roślin ozdobnych.
Mączniak prawdziwy – próg szkodliwości
Próg szkodliwości mączniaka prawdziwego różni się w zależności od odmiany choroby oraz gatunku zaatakowanej rośliny.
Zwalczanie mączniaka prawdziwego
Zwalczanie mączniaka prawdziwego przy niewielkim nasileniu może ograniczać się do stosowania biopreparatów. Przy dużym nasileniu należy wykonać oprysk z wykorzystaniem środków grzybobójczych, które należy dobierać do gatunku zaatakowanej rośliny.