Mączniak prawdziwy winorośli – występowanie i znaczenie gospodarcze
Choroba grzybowa występuje w głównych rejonach uprawy winorośli. Mączniak prawdziwy winorośli rozwija się w warunkach wysokiej wilgotności powietrza na poziomie 90%, natomiast opady deszczu i rosa działają hamująco na rozwój choroby. Formą zimującą są klejstotecja, a miejscem ich zimowania porażone organy i łuski. Uzyskiwane z porażonych przez mączniaka prawdziwego winorośli wino ma nieprzyjemny smak i zapach oraz niską zawartość alkoholu.
Objawy i sposoby zwalczania choroby
Objawy mączniaka prawdziwego winorośli zaobserwować można na wszystkich zielonych częściach krzewów. Widoczne są one na wierzchniej i spodniej stronie liści w postaci matowych plam o średnicy do kilku milimetrów. Są to plamy białego, mączystego nalotu, który wraz z rozwojem choroby szarzeje. Pędy w miejscu infekcji zmieniają barwę na brązową, a następnie pojawia się na nich biały nalot. Nalot zaobserwować można również na owocach. Zwalczanie choroby polega na wykonywaniu zabiegów grzybobójczymi środkami ochrony roślin przed kwitnieniem, jeśli choroba wystąpiła.