Parch dyniowatych – występowanie oraz znaczenie gospodarcze
Parch dyniowatych to choroba grzybowa występująca przede wszystkim w rejonach uprawy polowej i szklarniowej ogórka, dyni oraz melona. Grzyb zimuje na pozostawionych na polu resztkach roślin. Rozwojowi brunatnej plamistości roślin dyniowatych sprzyjają utrzymujące się opady deszczu i wiatr oraz wysoka wilgotność powietrza i temperatura w granicach 22°C. Przy dużym nasileniu choroba może powodować straty w wielkości i jakości plonu.
Objawy i sposoby zwalczania brunatnej plamistości dyniowatych
Główne objawy parcha dyniowatych zaobserwować można na łodygach, liściach oraz na owocach. Na liściach w miejscu porażenia tkanka zasycha i wykrusza się. Porażone owoce mają brunatne plamy, a następnie przestają rosnąć i usychają. Charakterystycznym objawem parcha dyniowatych jest wydzielanie się plam kropel cieczy. Zwalczanie brunatnej plamistości liści dyniowatych polega na uprawie odmian odpornych na chorobę, starannym odchwaszczaniu plantacji, a także na uprawie roślin w odpowiednim zagęszczeniu oraz na stosowaniu preparatów fungicydowych.