Występowanie i znaczenie rdzy buraka
Choroba grzybowa występuje we wszystkich rejonach uprawy buraka. Rozwojowi rdzy buraka sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz temperatura powietrza utrzymująca się na poziomie 10-20°C, a także nadmierne nawożenie azotem. Grzybnia rdzy rozwija się w miejscu infekcji, najczęściej w przestrzeniach międzykomórkowych miękiszu liści. Przy dużym nasileniu sprawca choroby przyczynia się do obniżki wielkości i jakości plonu, a także pogarsza kondycję roślin.
Główne objawy choroby i metody zwalczania
Główne objawy choroby widoczne są na powierzchni liści środkowych i zewnętrznych w postaci rdzawo brązowych plamek o średnicy ok. 1 mm. Wraz z rozwojem choroby na liściach zaobserwować można brązowy nalot. Zmiany te pojawiają się najczęściej w drugiej połowie lata. Porażone starsze liście więdną i zamierają, natomiast młodsze liście żółkną. Rozwój rdzy buraka ogranicza przestrzeganie zasad płodozmianu, unikanie zwilżania liści podczas nawadniania oraz stosowanie środków grzybobójczych przeciwko chwościkowi buraka.