Zgnilizna twardzikowa – występowanie i powodowane szkody
Choroba poraża przede wszystkim uprawy roślin warzywnych, ozdobnych oraz korzeniowych. Objawy zgnilizny twardzikowej uwidaczniają się szczególnie w warunkach umiarkowanych temperatur oraz wysokiej wilgotności powietrza i gleby. Źródłem infekcji są porażone resztki roślinne oraz podłoże z zimującymi sklerocjami. Porażone przez sprawcę choroby rośliny przedwcześnie zamierają. Przy silnym nasileniu zgnilizna twardzikowa może powodować znaczne straty w plonie, dochodzące nawet do 60%.
Objawy choroby oraz sposoby zwalczania
Główne objawy choroby widoczne są przede wszystkim na zewnątrz oraz wewnątrz porażonych roślin (głównie na liściach oraz na łodygach) w postaci obfitego białego nalotu grzybni, gdzie z czasem dochodzi do rozwoju zarodników przetrwalnikowych. Początkowo sklerocja są koloru szarego, następnie zmieniają barwę na czarną, a ich średnica dochodzi do 1 cm. Zapobieganie oraz zwalczanie choroby polegają na stosowaniu oprysków fungicydowych przeciwko zgniliźnie twardzikowej.