Występowanie i wymagania gorczycy polnej
Gorczyca polna to roślina należąca do rodziny kapustowatych, znana również jako gorczyca świrzepa. Jest jednym z najbardziej uciążliwych chwastów – jest szkodliwa dla zwierząt, ponadto jest żywicielem wielu groźnych chorób i szkodników. To roślina jednoroczna, miododajna, owadopylna i ruderalna. Spotkać ją można na polach, ugorach, miedzach, wysypiskach oraz przydrożach. Preferuje stanowiska gliniaste, żyzne i zasobne w wapń. Zdolność kiełkowania nasion gorczycy polnej wynosi do 35 lat. Siewki gorczycy polnej pojawiają się przez cały rok.
Morfologia gorczycy polnej i jej zwalczanie
Łodyga gorczycy polnej jest koloru ciemnozielonego, lekko wzniesiona, ulistniona i owłosiona. Może dorastać do 60 cm wysokości. Roślina posiada duże liście dolne na ogonkach oraz nagie i gładkie liście dolne. Kwiaty gorczycy polnej są żółte o średnicy do 15 mm z czterema działkami kielicha i pięcioma płatkami korony. Zwalczanie gorczycy polnej polega na stosowaniu odpowiedniej agrotechniki oraz herbicydów przeznaczonych do zwalczania tego gatunku.