Opis chwastu – charakterystyka kurzyśladu polnego
Kurzyślad polny to jednoroczna roślina jara, zaliczająca się do rodziny pierwiosnkowatych. Łodyga jest płożąca, rozgałęziona, czterokanciasta i osiąga 5–20 cm. Liście i liścienie są jajowate, skórzaste, ułożone naprzeciwlegle parami. Ich spodnia część jest nakrapiana. Z kątów liści wyrastają na długich łodygach ceglastoczerwone z pięcioma płatkami korony. Owocem jest kulista torebka zawierająca 100–300 chropowatych, trójgraniastych nasion, które zachowują zdolność kiełkowania przez kilka lat.
Okres i miejsce występowania kurzyśladu polnego
Kurzyślad polny występuje głównie na glebach żyznych, gliniastych, z dużym poziomem próchnicy i wysoką zawartością składników pokarmowych – głównie azotu. Wschodzi wczesną wiosną, a rozkwita od maja do października. Optymalna temperatura do kiełkowania to 7–20°C.
Objawy występowania i szkodliwość kurzyśladu polnego
Uszkodzone pędy kurzyśladu polnego mają zdolność do odrodzenia. Ze względu na niewielki rozmiar, kurzyślad polny nie stanowi dużej konkurencji dla roślin uprawnych, jednak zawiera substancje toksyczne, które mogą szkodzić zwierzętom gospodarskim.
Jakie uprawy atakuje kurzyślad polny?
Kurzyślad polny może zachwaszczać praktycznie wszystkie uprawy rolnicze, zarówno jare, jak i ozime.
Kurzyślad polny – próg szkodliwości
Nie istnieją oficjalnie ustalone progi szkodliwości dla kurzyśladu polnego. Jego obecność może stwarzać problemy, zwłaszcza w miejscach o dużym zachwaszczeniu.
Zwalczanie kurzyśladu polnego
Najskuteczniejszym sposobem zwalczania kurzyśladu polnego jest wczesne niszczenie wschodów i siewek. Dorosłe rośliny mogą być usunięte poprzez głęboką orkę i inne działania pożniwne. W przypadku bardzo dużego zachwaszczenia należy zastosować odpowiednie herbicydy.
Skuteczne środki do zwalczania kurzyśladu polnego
W zwalczaniu kurzyśladu skuteczne może być połączenie substancji z grupy trójketonów z triazynami. Ważne jest jednak zachowanie ostrożności i stosowanie tych środków zgodnie z zaleceniami producenta, aby uniknąć szkody dla innych roślin i środowiska.