Rumian polny – charakterystyka
Rumian polny jest pospolitym chwastem jednorocznym, występującym w formie ozimej lub jarej. W porównaniu do rumianku polnego jest bezzapachowy.
Jak rozpoznać rumian polny?
Rumian polny osiąga 15–50 cm wysokości. Siewka ma brunatną łodyżkę podliścieniową i grube, mięsiste, owalne liścienie bez ogonka. Pierwsze liście są naprzeciwległe, pierzastodzielne o lancetowatych odcinkach, z włoskami po obu stronach.
Rumian polny – wygląd
Rumian polny ma pierzastodzielne, owłosione liście, a kwiaty są zebrane w koszyczki kwiatostanowe z białymi brzeżnymi kwiatami i żółtymi wewnętrznymi rurkowatymi.
Miejsce występowania rumianu polnego
Rumian polny zazwyczaj porasta gleby lekkie, piaszczyste, gliniaste. Jest traktowany jako roślina wskaźnikowa gleb kwaśnych – ubogich w wapń.
Kiedy może się pojawić rumian polny?
Rumian polny rośnie od października do września, kiedy temperatura wynosi co najmniej 2–5°C, optymalnie 13°C.
Szkodliwość rumianu polnego
Rumian polny konkuruje z roślinami uprawnymi o składniki pokarmowe, wodę i światło, których pobiera bardzo dużo ze względu na szybki rozwój.
Rumian polny – zapobieganie
Aby zapobiegać rozwojowi rumianu polnego, należy dbać o właściwy odczyn gleby i zrównoważone nawożenie wapniem.
Rumian polny – zwalczanie
W celu zwalczenia rumianu polnego konieczne jest zastosowanie odpowiednio dobranych herbicydów. Ważne, by stosować je zgodnie z zaleceniami producenta.
Skuteczny oprysk na rumian polny
Do zwalczania rumianu polnego warto postawić na herbicydy powschodowe. Przykładowo w kukurydzy skutecznym środkiem jest Click Premium, który zawiera dwie substancje aktywne, by z maksymalną skutecznością podołać zadaniu.
Jakie uprawy atakuje rumian polny?
Rumian polny występuje w wielu uprawach, głównie w kukurydzy, ale może pojawić się także w zbożach, roślinach okopowych i rzepaku.
Przyczyny rozwoju rumianu polnego
Rumian polny zazwyczaj rozwija się na glebach słabszych, ubogich w wapń.
Skutki rozwoju rumianu polnego
Rozwój rumianu polnego w uprawach może doprowadzić do znacznego obniżenia jakości i wysokości plonów na skutek niedoboru składników pokarmowych, wody czy światła.