Występowanie i znaczenie gospodarcze czerwców
Czerwce to szkodniki z rzędu pluskwiaków, które spotkać można na drzewach i krzewach liściastych, iglastych oraz na roślinach ozdobnych i w sadach. Często występują w szklarniach. Są owadami niewielkich rozmiarów – osiągają długość do 1-5 mm, posiadają jedną parę skrzydeł i uwstecznione narządy gębowe, a także zredukowane nogi, oczy oraz czułki. Są roślinożerne i często powodują szkody w uprawach, wysysając soki z tkanek, co prowadzi do powstawania nekroz i zamierania pędów. Ponadto wydzielają lepką spadź, na której z czasem mogą rozwijać się grzyby sadzakowe.
Objawy żerowania i sposoby zwalczania szkodników
Objawy żerowania zaobserwować można na liściach jako drobny osad w postaci sadzy. Zapobieganie rozwojowi szkodników polega na sadzeniu zdrowych drzewek. Zwalczanie szkodników, jakimi są czerwce wiąże się ze stosowaniem chemicznych środków owadobójczych o działaniu systemicznym. Naturalnym wrogiem szkodników jest drapieżna osa – Metaphycus hevolus.