Opis szkodnika – charakterystyka
Przędziorek szklarniowiec występuje głównie w szklarniach i jest jednym z najgroźniejszych szkodników atakujących uprawy pod osłonami. Szczególnie podatne na atak szkodnika są liście pomidorów, ogórków oraz papryki. Szkodnik rozwija się w bardzo szybkim tempie, najczęściej na górnych częściach porażanych roślin. Szkodliwość przędziorka szklarniowca polega na nakłuwaniu oraz wysysaniu tkanek miękiszowych, a także na uszkadzaniu blaszek liściowych. W wyniku żerowania szkodnika liście zasychają i przedwcześnie opadają.
Objawy żerowania i sposoby zwalczania szkodnika
Objawy żerowania szkodnika widoczne są na liściach upraw szklarniowych w postaci małych, bladozielonych plamek, które z czasem zmieniają barwę na żółtobiałą do brązowej. Ponadto na liściach zaobserwować można również delikatną pajęczynę. Do walki ze szkodnikiem wykorzystuje się metody biologiczne, m.in. jego naturalnego wroga – dobroczynka szklarniowego. Zwalczanie polega również na stosowaniu odpowiednich insektycydów.