Wciornastek kalarepowiec – występowanie i szkodliwość
Szkodnik atakuje główne rejony upraw roślin użytkowych. Postacie dorosłe mają ciało długości 1-2 mm, smukłe, czarnobrązowe. Wciornastek kalarepowiec rozwija się w warunkach umiarkowanej wilgotności powietrza i wysokiej temperaturze. Formą zimującą szkodnika są osobniki dorosłe, a miejscem ich zimowania są pozostawione na polu resztki roślin. Rozwój jednego pokolenia wciornastka kalarepowca trwa ok. 30 dni. Szkodliwość polega na obniżce wielkości i jakości plonu, a powodowane uszkodzenia sprzyjają wnikaniu patogenów chorobotwórczych takich jak np. szara pleśń.
Objawy żerowania i metody zwalczania szkodnika
Szkodliwe są larwy i osobniki dorosłe, które wysysają soki z komórek porażanych gatunków roślin. Charakterystycznym objawem żerowania wciornastka kalarepowca są widoczne na liściach srebrnoszare plamy oraz skupiska czarnych kropek odchodów. Zwalczanie szkodnika polega na stosowaniu odpowiednich preparatów owadobójczych oraz na utrzymywaniu stosunkowo wysokiej wilgotności powietrza w obiektach szklarniowych.