Choroby i szkodniki zagrożeniem dla pszenicy na przedwiośniu
Plantacja pszenicy odwiedzona przez naszego przedstawiciela Artura Kulikowskigo jest zlokalizowana w powiecie opolskim. Po siewach wykonanych w połowie września rośliny rozwijały się dynamicznie. Aktualnie pszenica ta weszła już w fazę strzelania w źdźbło (BBCH 32–33). Niewątpliwie przyczyniła się do tego długa i ciepła jesień. Jednak takie warunki były korzystne nie tylko dla roślin, ale także dla patogenów.
Podobny przebieg miał rozwój wydarzeń w ostatnich dniach. Gwałtowne ocieplenie spowodowało wzrost ryzyka wystąpienia chorób podstawy źdźbła i liści. Podczas lustracji nasz specjalista znalazł na roślinach liczne objawy mączniaka prawdziwego zbóż i traw. Zważywszy na datę, zaskakujące może wydawać się, że w pszenicy pojawiły się tez dorosłe osobniki mszycy.
Zwalczanie mączniaka w pszenicy rozpoczęte
Wyraźne objawy mączniaka oraz realne ryzyko wystąpienia infekcji innymi patogenami grzybowymi były przesłankami do wykonania zabiegu fungicydowego. Jego celem było zabezpieczenie roślin przed chorobami oraz oczywiście zwalczanie mączniaka w pszenicy. Warto dodać, że w dniu zabiegu temperatura powietrza dochodziła do 17°C, więc pogoda sprzyjała wykonaniu oprysku. Choć miejscami było dość grząsko, zabieg udało się wykonać na całej plantacji i rośliny są kompleksowo zabezpieczone.
Choroby podstawy źdźbła i zwalczanie mączniaka w pszenicy – jakie fungicydy?
Z uwagi na zidentyfikowane zagrożenia, pogodę oraz plany dotyczące kolejnych zabiegów fungicydowych Artur Kulikowski zalecił właścicielowi plantacji zastosowanie fungicydu Kendo 50 EW w dawce 0,1 l/ha. Jego głównym zadaniem jest zwalczanie mączniaka w pszenicy. Aby rozszerzyć spektrum chorób zwalczanych w tym zabiegu, uzupełniono go preparat Toledo Extra 430 SC w dawce 0,4 l/ha. W tym wypadku jego rola ma przede wszystkim charakter zapobiegawczy.